Izleti u okolicu

Izleti u roku do 1 sata autom

Rogoznica – 11 km, cca. 15 minuta

RogoznicaRogoznica je malo ribarsko mjesto s marinom Marina Frapa i smatra se najljepšom na hrvatskoj obali. Leži na poluotoku, izvorno otočiću Kopara. Nije bilo povezano s kopnom sve do 19. stoljeća. U neposrednoj blizini marine Frapa možete vidjeti zanimljiv prirodni fenomen – Zmajevo oko, koje ima vezu s morem i, prema tome, slanom vodom.

Zmajevo oko – 11 km, cca. 15 minuta

Zmajevo okoJezero karakteristične plavozelene boje nastalo je nakon posljednjeg ledenog doba, prije desetak tisuća godina, kada je more poraslo oko 100 metara, a pukotine su prodrle u bazen koji je nastao prije jezera. Zauzima površinu od samo 5300 m² i dubine 15 metara.

Trogir – 26 km, cca. 30 minuta

TrogirTrogir je jedan od najposjećenijih gradova u Dalmaciji. Njegova povijesna jezgra nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom kao jedinstven primjer rimskog otoka. Najveća znamenitost je katedrala s lavom.

Split – 55 km, cca. 1 sat

Split je glavno gospodarsko i kulturno središte srednje Dalmacije i jedno je od najsunčanijih mjesta na Jadranu. U Splitu ćete naći izuzetno veliki broj spomenika. Drevna Dioklecijanova palača uvrštena je 1979. godine u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Nacionalni park Krka – 55 km, cca. 1 sat

Krka je nacionalni park u Hrvatskoj proglašen 1985. godine i nazvan po rijeci Krki. Park se nalazi u središnjem dijelu Dalmacije, u Šibensko-kninskoj županiji u blizini grada Šibenika. Nacionalni park Krka poznat je po brojnim vodopadima i ribnjacima. Područje Nacionalnog parka iznosi 109 km². Najljepši dio se naziva sekcija na Skradinskim kaskadama. Ulaz u ovaj nacionalni park se naplaćuje.

Dnevni izleti – Hrvatska

Plitvička jezera – 230 km, cca. 2,5 sati

Plitvička jezera su najpoznatiji nacionalni park u Ličko-senjskoj županiji. Nalazi se na vrhu rijeke Korane između masivnih planinskih vapnenaca Velike i Male skupine i Pleševice između gradova Karlovca i Zadra u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Jezera su povezana tokom. Postoji 140 slapova, 20 špilja i krila. Područje parka ima 29.482 hektara, od kojih je 200 hektara jezera. Šume su pune bukve, jele, smreke i tise. Ovdje žive medvjedi, lisice, rakovi i divlje svinje.

Dubrovnik – 270 km, cca. 3,5 sati

Dubrovnik je atraktivan južno-dalmatinski grad, čija je povijesna jezgra okružena masivnom utvrdom. Sunčana klima, prekrasne plaže i ugodna hladovina stabala naranče pretvorit će Dubrovnik u jedno od najljepših mjesta na Mediteranu pa se tako zove i “biser Jadrana”. Povijesno središte grada okružuje ogromne zidine koje kompletiraju 15 kula i nekoliko utvrda. Ova izuzetna gradska utvrda jedan je od najvrjednijih monumentalnih kompleksa u jugoistočnoj Europi i od 1979. godine je UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Stari Dubrovnik je stroga pješačka zona, možete ići na Stradunsku šetnicu ili na široke zidine koji pružaju savršeni pogled na grad i na otvoreno more.

Dnevni izleti – Bosna i Hercegovina

Međugorje – 185 km, cca. 2 sati

Malo planinsko selo poznato je po tome što se 24. lipnja 1981. šestorici djece i kasnije mnogim hodočasnicima počela pojavljivati Djevica Marija. Iako Katolička crkva nije službeno priznala ukazanja, u selu se odvija redovito hodočašće. Stvarno mjesto ukazanja Djevice Marije nalazi se na Revelation Hillu u blizini sela. Glavna poruka Djevice Marije je: “Mir, mir, mir, mir. Ljudi se moraju pomiriti s Bogom i međusobno. Potrebno je vjerovati, moliti i postiti, žaliti se njihovim neuspjesima i obratite se Bogu.”

Mostar – 200 km, cca. 2,5 sati

Naziv grada navodno proizlazi iz njezine najpoznatije znamenitosti Stari most, točnije replika izvornog mosta koji je ovdje stajao 400 godina prije nego što je 1993. godine uništen. Izvorni most bio je rad Hajrudina, učenika poznatog osmanskog arhitekta Sinana. Njegov jedini luk je širok 28,7 metara i kula visoka 21 metara iznad razine mora (ljeto). Kneževi Halebij i Tara na rubovima mosta uvijek su bili sjedište njegovih stražara, a streljivo je pohranjeno u tursko doba. Ljeti, skakanje u vodu odvija se s mosta. Nakon ratova 1990-ih i nakon poslijeratnih promjena, procjenjuje se da stanovništvo grada iznosi oko 70.000, uključujući aglomeraciju od oko 130.000 stanovnika. Velika većina stanovništva danas su Bošnjaci i Hrvati. Srbi, koji su živjeli 19 posto u Mostaru prije rata, danas su zanemariva manjina.


Putokaz web stranica

(padajući izbornik nalazi se ispod “Hrvatski” u glavnom izborniku jezika u zaglavlju stranice)